Grilovaná zelenina Jaro už je cítit ve vzduchu a pomalu přichází období grilování, sezení s přáteli dlouho do noci a užívání si života. Pro většinu z nás to znamená ugrilovat pořádný kus masa, kuřete nebo ryby. Ke grilování ale patří také zelenina, která vhodně doplní maso a pochutnají si na ní všichni. Vyzkoušet na grilu můžete v podstatě jakýkoliv druh zeleniny a zklamaní jistě nebudete. Věděli jste, že zelenina tepelnou úpravou nepřichází o své vitamíny a minerály? Pravidla pro grilování zeleniny • Kupujte pouze čerstvou a kvalitní zeleninu • Vybírejte zeleninu menší, bude šťavnatější a chutnější. • Zeleninu před grilováním důkladně omyjte. • Zeleninu solíme až po grilování • Pro šetrnější přípravu můžete zeleninu zabalit do alobalu • Gril rozpalte, jak nejvíc to půjde, tepelná úprava by totiž měla být co nej- rychlejší, aby si zelenina zachovala své vitamíny a jiné prospěšné látky. Pár rad, jak upravovat na grilu nejčastěji používanou zeleninu Cibule Spoustu lidí by asi nenapadlo grilovat cibuli, ale světe div se, je to po- choutka. Stačí cibuli nebo šalotku oloupat, nakrájet na tlustší plátky a grilovat na grilovacím tácku nebo alobalu. Cuketa, Lilek Cuketu/lilek neloupeme, grilujeme je se slupkou, která se ale ráda při- paluje, a proto musíme být ve střehu a hlídat je. Krájíme je na kolečka nebo příčné plátky, a protože obsahují hodně vody, necháme je vypotit - nasolíme je, chvíli počkáme, potom je opláchneme a osušíme papí- rovým ubrouskem. Plátky cukety/lilku můžeme po ogrilování srolovat do rolky, kterou naplníme např. sýrem. Kukuřice Příprava není vůbec složitá, stačí z klasů oloupat šustí, potřít kukuřici máslem a za občasného obracení grilovat dozlatova. Kromě klasického másla můžeme použít i máslo bylinkové. Mrkev Malou a křupavou jarní mrkvičku očistíme kartáčkem nebo rovnou oloupeme a uřízneme jí nať. Mrkve poté potřeme olivovým olejem nebo máslem a grilujeme dozlatova. Skvělého výsledku dosáhneme, když tuto zeleninu chvilku před tím, než je hotová, pokapeme medem nebo javorovým sirupem. Paprika Pro grilování je vhodnější červená, oranžová a žlutá paprika než zele- ná. Podélně ji nakrájíme na čtvrtky, zbavíme vnitřek semínek a peče- me na grilu, dokud na povrchu nevzniknou černé puchýřky. Teprve potom solíme. Rajče Ke grilování jsou vhodnější cherry rajčátka, která grilujeme vcelku, pro lepší efekt přímo na větvičce. Pokud máme k dispozici jen velké plody, rozkrájíme je na půlky nebo tlustší plátky a grilujeme v grilo- vací misce nebo na alobalu. Při grilování rajčata obracíme a nikam se nevzdalujeme, jsou totiž rychle hotová. PRVNÍ HOŘKÝ LEŽÁK Z BUDVARU BUDVAR 251 46% CUVARENO DEVAD MARIA HODNIM PRES LEŽÁK VADAK V UVAŘENO BUDĚJOVICKÝ Budvar NARODNI Ald

Stránka letáku Pramen – Pivo a grill – str. 11
AkčníSlevy.cz
AkčníSlevy.cz 0:00 12 května, 2023Přepis textu: