Stránka letáku Pramen – Pivo a grill – str. 11

Tento leták platí do 30. 6. 2023.




Tento leták platí do 30. 6. 2023.

Přepis textu:

Grilovaná zelenina     Jaro už je cítit ve vzduchu a pomalu přichází období grilování, sezení s přáteli dlouho do noci a užívání si života. Pro většinu z nás to znamená ugrilovat     pořádný kus masa, kuřete nebo ryby. Ke grilování ale patří také zelenina, která vhodně doplní maso a pochutnají si na ní všichni. Vyzkoušet na grilu     můžete v podstatě jakýkoliv druh zeleniny a zklamaní jistě nebudete. Věděli jste, že zelenina tepelnou úpravou nepřichází o své vitamíny a minerály?     Pravidla pro grilování zeleniny     • Kupujte pouze čerstvou a kvalitní zeleninu     • Vybírejte zeleninu menší, bude šťavnatější a chutnější.     • Zeleninu před grilováním důkladně omyjte.     • Zeleninu solíme až po grilování     • Pro šetrnější přípravu můžete zeleninu zabalit do alobalu     • Gril rozpalte, jak nejvíc to půjde, tepelná úprava by totiž měla být co nej-     rychlejší, aby si zelenina zachovala své vitamíny a jiné prospěšné látky.     Pár rad, jak upravovat na grilu nejčastěji používanou zeleninu     Cibule     Spoustu lidí by asi nenapadlo grilovat cibuli, ale světe div se, je to po-     choutka. Stačí cibuli nebo šalotku oloupat, nakrájet na tlustší plátky a     grilovat na grilovacím tácku nebo alobalu.     Cuketa, Lilek     Cuketu/lilek neloupeme, grilujeme je se slupkou, která se ale ráda při-     paluje, a proto musíme být ve střehu a hlídat je. Krájíme je na kolečka     nebo příčné plátky, a protože obsahují hodně vody, necháme je vypotit     - nasolíme je, chvíli počkáme, potom je opláchneme a osušíme papí-     rovým ubrouskem. Plátky cukety/lilku můžeme po ogrilování srolovat     do rolky, kterou naplníme např. sýrem.     Kukuřice     Příprava není vůbec složitá, stačí z klasů oloupat šustí, potřít kukuřici     máslem a za občasného obracení grilovat dozlatova. Kromě klasického     másla můžeme použít i máslo bylinkové.     Mrkev     Malou a křupavou jarní mrkvičku očistíme kartáčkem nebo rovnou     oloupeme a uřízneme jí nať. Mrkve poté potřeme olivovým olejem     nebo máslem a grilujeme dozlatova. Skvělého výsledku dosáhneme,     když tuto zeleninu chvilku před tím, než je hotová, pokapeme medem     nebo javorovým sirupem.     Paprika     Pro grilování je vhodnější červená, oranžová a žlutá paprika než zele-     ná. Podélně ji nakrájíme na čtvrtky, zbavíme vnitřek semínek a peče-     me na grilu, dokud na povrchu nevzniknou černé puchýřky. Teprve     potom solíme.     Rajče     Ke grilování jsou vhodnější cherry rajčátka, která grilujeme vcelku,     pro lepší efekt přímo na větvičce. Pokud máme k dispozici jen velké     plody, rozkrájíme je na půlky nebo tlustší plátky a grilujeme v grilo-     vací misce nebo na alobalu. Při grilování rajčata obracíme a nikam se     nevzdalujeme, jsou totiž rychle hotová.     PRVNÍ     HOŘKÝ LEŽÁK     Z BUDVARU     BUDVAR     251 46%     CUVARENO     DEVAD     MARIA     HODNIM     PRES     LEŽÁK     VADAK     V     UVAŘENO     BUDĚJOVICKÝ     Budvar     NARODNI     Ald

×

    Sdílení