Stránka letáku Makro – Pivo a klobása – str. 29

Tento leták platí do 25. 5. 2021.




Tento leták platí do 25. 5. 2021.

Přepis textu:

KLOBÁSY     NORIMBERSKÁ SPECIALITA     DURYNSKÁ KLOBÁSA     Asi nejznámější klobásou je originální Norimberská klobása (Nürnberger     Rostbratwurst) - první doložené zmínky o ní pocházejí ze 16. století. Jemná     malá klobása (obvykle je dlouhá 7–9 cm a syrová váží jen 20-25 g) s typickou     chutí majoránky se plní výhradně do tenkých skopových střívek.     Další německou specialitou je Durynská klobása (Thüringer Rost-     bratwurst). Tato klobása se vyrábí již několik století. Nejstarší     zmínkou je kopie účtu z Arnstadtského konventu z roku 1404, kte-     rý je uložen v Durynském státním archivu v Rudolstadtu. Nejstarší     známý recept pochází z roku 1613 a je uložen ve státním archivu     ve Výmaru.     Norimberské klobásy Ize mimo jiné ochutnat v místních restauracích (např.     Zum Gulden Stern, jejíž historie sahá až do roku 1419). Podávají se na talíři     ve tvaru srdce s křenem, popřípadě s typickým zelným salátem, vhodnou pří-     lohou je i bramborový salát.     Klobása se vyrábí z vepřového a hovězího masa a přidávají se do ní     sůl, pepř, kmín, majoránka a česnek – poměr těchto přísad se mění     v závislosti na tradičních receptech a lokálních zvyklostech. Mini-     málně 51% použitých surovin musí pocházet z Durynska.     „Original Nürnberger Rostbratwurst“, kterou vyrábějí jen čtyři závody     v Norimberku, patří spolu s „Thüringer Rostbratwurst“ mezi výrobky chráně-     né nařízením Rady (ES) č. 509/2006. Obě vlastní ochrannou známku I. G. P. (ně-     kdy se Ize setkat i s označením P. G. I. z angličtiny), což je chráněné zeměpisné     označení udělované výrobkům, které se v místě výroby těší velké vážnosti     av uvedené oblasti probíhá alespoň jedna z fází výroby – příprava, produkce     nebo zpracování.     Klobása se nejčastěji griluje na dřevěném uhlí nebo na grilu potře-     ném slaninou. Teplota musí být taková, aby klobása nepraskla, nic-     méně drobné připáleniny se očekávají. Podává se s hořčicí, nikdy     s kečupem. V některých regionech (např. Sonneberg) je i hořčice     tabu.     obsak     min.     LMINALITR     95%     proveno     89%     masa     Schlütter's     Echte!     Original     Nürnberger     Rostbratwe     PONNATH     ORIGINAL     THURINGER     ROSTBRATWURST     Norimberská klobása     Original I. G. P.     • bal.: 300 g     • cena za 300 g     Thüringerské klobásy     originál     • bal.: 300 g     • cena za 300 g     200ge     84,90/97,64°     69,90/80,39*     BERGER     PARTY     GREISINGER     GRILL     GRILLER     VARIATION     KALASBRATWURSTEL     14 STUCH     KASErNER     CHILIKRAER     BERGER     Grilovací klobásky mix,     Krůtí grilovací klobásky     • bal.: 300 g     • cena za 300 g od     Grillparty     • bal.: 450 g     • cena za 450 g     Tradition, BEST     82,00/94,30*     119,90/137,89*     obsah     86%     70%     masa     masa     Chodura     14%     Sýru     LAMOHO     Gril     Párečky     stvarižky     Goude     Landkaf.     Mini     Gril párečky s tvarůžky,     se sníženým obsahem soli,     s medvědím česnekem,     s chilli a medem     • bal.: 270 g     • cena za 270 g     BERNER     WIT IAUCHSPECK UNNICHILI     Mini Berner se slaninou     • bal.: 250 g     • cena za 250 g     43,40/49,91*     74,90/86,14*     29     mase     min.     min.     min.     *cena s DPH    

×

    Sdílení