Stránka letáku Makro – Epikure – str. 9

Tento leták platí do 25. 5. 2021.




Tento leták platí do 25. 5. 2021.

Přepis textu:

RYBY V ČÍSLECH     Podle statistikủ sní každý Čech v průměru 5 kilogramů rybího masa za rok. Oproti tomu     celosvětový průměr činí více než 20 kilogramů na osobu. Přeborníky v pojídání ryb jsou     Japonci, rybářskou velmocí je Čína. Na výlovech mají mořské ryby podíl 80 %,     zbylých 20 % představují ryby sladkovodní.     IMPOZANTNÍ SUMEC     Ze sladkovodních ryb stojí za pozornost také su     sumec.     Jeho výtečné masos minimem kostí můžete připravit na bezpočet způ-     sobů. V našich končinách je nejrozšířenější sumec velký, který patří mezi     největší sladkovodní ryby vůbec – průměrná délka činí 1,5 metru, sumčí     rekordmani mohou dosáhnout i dvojnásobku. Nejchutnější a nejjemnější     maso hledejte u mladších kusů o hmotnosti kolem čtyř kilogramů. Je to     tučnější ryba, a skvěle se tak hodí k úpravě při vyšších teplotách, jako     je smažení nebo grilování, kde se část tuku vypeče, ale maso zůstane     krásně šťavnaté. A v jedné porci sumce je dokonce třikrát víc omega-3     mastných kyselin než ve stejném kusu lososa.     DO GULÁŠE I NA GRIL     Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée považuje sumce za     ideální rybu k uzení. Jemné bílé maso se nemusíte bát výrazněji ochutit,     což se obecně u ryb příliš nedoporučuje. Hodí se například do orientál-     ních tažínů, skvěle se bude vyjímat v kotlíku v maďarské národní polévce     halászlé, jejíž příprava je snadná, ve stylu „vše v jednom hrnci".     Šéfkuchař Lukáš Häusler radí filet ze sumce jen krátce z obou stran     ogrilovat a doplnit fenyklovým salátem. „Vynikající je i v kombinaci     masem, třeba českým jelítkem,“ navrhuje Michal Göth, který je proslulý     překvapivými kombinacemi pokrmů. Ze sumce Ize připravit i klasický     guláš, v němž ryba nahradí tradiční kližku.     f facebook.com/makro.cz     O instagram.com/makro_cr 9    

×

    Sdílení