Tento leták platí do 25. 5. 2021.
FOKUS PRO DOBROU IMUNITU S rybami na talíři můžete nejen objevit mnoho zajímavých chutí a kulinář- ských zákoutí, ale i významně prospět svému zdraví. Nejčastěji skloňované jsou jakožto zdroj omega-3 mastných kyselin, které preventivně působí proti onemocnění srdce, snižují hladinu cholesterolu v krvi a svědčí i cévní DRAVÁ ŠTIKA Královnou mezi rybami je dozajista štika obecná. Patří k vzácnějším druhům, ale kdykoliv se vám naskytne možnost ji koupit, neváhejte. Je to nesmírně zajímavá ryba – ve vodě i na stole. V přírodě se řadí k vrcholným predátorům, kteří si přísně chrání svá území. Štíhlé tělo štiky dorůstá průměrně do délky 70 cm, typická je pro ni zelená barva šupin se světlými skvrnami. Poskytuje velmi chutné maso s nízkým obsahem tuku (2 %), které se hodí pro všechny typy úprav – smažení, vaření v páře, sous- -vide, dušení, grilování i pečení v těstě. Dobře ladí s bylinkami, kmínem či máslem, vyzkoušet můžete i zázvor, šafrán, kopr nebo estragon. soustavě. Lidské tělo si přitom tyto kyseliny nedokáže samo vytvořit. Ryby představují velmi cenný zdroj vitami- nů A a D, rozpustných v tucích, které jsou důležité pro zdravé kosti, zuby a svaly. Ovlivňují správnou činnost srdce a mozku a podporují imunitní systém. Z minerálních látek je vý- znamný především obsah zinku, fos- foru a selenu. Ryby tělu dodávají také jód, zejména ty mořské. Pro zdraví se doporučuje dopřát si rybu alespoň jednou týdně, ideálně čerstvou. SLANINA, KOPR, RAJČATA „Nejlepší úprava pochází z Francie. Jedná se o štičí knedlíčky z odpalova- ného těsta podávané s krémovou račí omáčkou,“ říká šéfkuchař restaurace beskydského hotelu Miura Michal Göth a přidává i jednodušší tip na úpra- vu – upéct štiku s rajčaty nebo slaninou, a to budď vcelku, nebo rozdělenou na podkovy. Šárka Škachová, autorka kuchařky Rande s gurmánkou, zase doporučuje péct štiku vcelku s plátky slaniny, na talíři polít smetanovou omáčkou s čerstvým koprem a přidat brambory pečené v mléce. 8 makro EPIKURE