Stránka letáku Makro – Epikure – str. 30

Tento leták platí do 14. 9. 2021.




Tento leták platí do 14. 9. 2021.

Přepis textu:

JAK NA TO     NALOŽENO!     Nakládaná zelenina je oblíbeným doprovodem masa a uzenin,     můžete ji přimíchat do salátů i vložit do sendvičů, burgerü a tortill.     Skvělá je i samostatně jako chuťovka.     Iřipravitji můžete klasicky v kořeně-     ném octovém nálevu, Izeji zavařit do     sklenic v podobě směsi na lečo či na     topinky nebo se s pomocí činorodých     kvasinek pustit do fermentace. Výhody     kvašené zeleniny, pro kterou se u nás     ujalo anglické označení pickles, jsou     známé tisíce let. Tento přírodní způsob     konzervování, při němž se využívá     mléčného kvašení, znali také mořeplav-     ci, kteří si s sebou vozili nakládané zelí,     aby zabránili kurdějím. Při kvašení totiž     vzniká značné množství vitaminu C,     vitaminů skupiny B, ale i fluoru nebo     hořčíku. Hojně zastoupeny jsou také     cenné probiotické kultury, které napo-     máhají optimálnímu trávení a udržují     prospěšnou mikroflóru ve střevech.     KOŘENÍ A BYLINKY     Chuť zeleniny báječně doplní kmín,     hřebíček, hořčice, jalovec, bobkový     list, nové koření nebo čerstvý či     sušený zázvor. Pro pikantní verzi pou-     žijte chilli papričky, křen nebo česnek.     Z bylinek se nabízí čerstvý     bobkový list, rozmarýn, kopr     nebo tymián.     JEDNODUCHÁ PŘÍPRAVA     Ke klasickému nakládání vám stačí ko-     řeněný nálev, čistá zavařovací sklenice     a dobře očištěné kousky zeleniny. Pokud     se rozhodnete pro kvašenou varian-     tu, budete potřebovat sůl a vhodnou     nádobu. Při kvašení musí být zelenina     úplně ponořená, je třeba počítat i s tím,     že během procesu průběžně vznikąají     plyny a přibývá štáva. Praktickým     pomocníkem jsou – kromě tradičních     kvašáků – speciální sady na domácí     kvašení, které kromě sklenice obsahují     i víčko s ventilem a závaží. Nakrájenou     nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu     smíchejte se solí (na 1 kg zeleniny je po-     třeba 20 g soli). Přidat můžete i bylinky     nebo koření. Vše důkladně promačkejte     čistýma rukama a nechte pár minut     odpočinout. Následně zeleninu napě-     chujte do nádoby tak, aby byla zcela     ponořena ve vlastní šťávě, a přidejte     závaží na zatížení. Kvašení by mělo     probíhat při stabilní pokojové teplotě     po dobu tří až pěti dní. Poté zeleninu     rozdělte do čistých sklenic a uložte do     lednice, kde se proces kvašení ukončí.     30 makro EPIKURE    

×

    Sdílení