Stránka letáku Makro – Epikure – str. 28

Tento leták platí do 14. 9. 2021.




Tento leták platí do 14. 9. 2021.

Přepis textu:

KOLEM KUCHYNĚ     S.     nadsázkou Ize říci, že zavařit     můžete skoro všechno ovoce, zeleninu     a houby, ale i hotové pokrmy a maso.     Mezi nejběžnější způsoby konzervace     potravin patří sterilace vysokou teplotou     ve skle, při níž se odstraní většina mikro-     organismů, sníží se množství vzduchu     pod víčkem a obal se neprodyšně uzavře.     Bez tohoto procesu by se potraviny     kontaminovaly, snížila by se trvanlivost     a kazily by se. Nezbytné je mít na paměti,     že veškeré vybavení od sklenic přes     těsnění, víčka a další použité nádobí     i pomůcky musí být při práci s plody vždy     perfektně čisté a zcela suché. Zkontroluj-     te také, zda se ve skle nenacházejí prask-     linky či jiné závady. Jakékoli opomenutí     ohledně hygieny může vést k vytvoření     plísní, a vaše práce tak přijde nazmar.     Sklo proto po dobu minimálně pěti minut     vyvařte. Stejnou pozornost a péči věnujte     i víčkům – poškozená nekompromisně     vyhodte, zde se šetření nevyplatí. Ostat-     ně, jak doporučují výrobci, vička je vždy     lepší používat zcela nová. Nejprve omyjte     viditelné nečistoty vodou se saponátem     a čistou houbičkou, zaměřte se zejména     POVINNÁ VÝBAVA     Aby plody, které konzervujeme, vydržely     co možná nejdéle, je nutné mít základní     výbavu. Pořídit si můžete několik typů     sklenic, na nich pak závisí i výběr víček.     Sklenice a hliníková zatlačovací víčka     s názvem Omnia byly v minulosti velmi     oblíbené, v posledních letech se ale stále     častěji používají ty šroubovací neboli     závitové. Najdete je pod označením „twist     off". Poměrně snadnoje otevřete rukou,     jen někdy je potřeba víčko přizvednout     kulatým nožem nebo lžičkou. Práce s nimi     je snazší, protože předem nahřátá víčka     stačí jednoduše našroubovat a lehce     utáhnout. Poté jen zkontrolujete, zda     obsah nevytéká. Hotové zavařeniny a jiné     pochutiny postavte na víčko a nechte vy-     chladnout. Sklenice Omnia se po naplnění     uzavírají zavařovací hlavou. Po otočení     sklenice vzhůru dnem se opět přesvědč-     te, zda obsah neteče. Při práci s tímto     typem sklenic a viček se neobejdete ani     bez zavařovací krytky     a upínací spony.     hrnec. Možná ale konzervujete úrodu     po celou sezonu – v takovém případě     zvažte pořízení hrnce zavařovacího.     Koupit můžete klasické velké nádoby     bez zvláštních funkcí. K dostání jsou ale     i plně automatizované a víceúčelové     profi hrnce se zabudovanou topnou     spirálou, teploměrem, ochranou proti     vyvaření vody a displejem s časovačem.     Další velkou výhodou je to, že v průběhu     na hrdlo a vnitřní část viček. Poté do     hlubokého hrnce napust'te vodu a vložte     do něj víčka a sklenice hrdlem dolů. Vy-     vařujte po dobu asi patnácti minut a pak     nádobí osušte. Připravit sklenice můžete     i troubě – stačí naplnit hluboký plech     asi dvěma centimetry vody a položit je na     něj spolu s víčky. Při sto stupních Celsia     sterilujte deset minut.     POTŘEBUJETE     ZAVAŘOVACÍ HRNEC?     Pokud zavařujete jen zřídkakdy, dobře     vám poslouží jakýkoliv objemný vysoký     zavařování nemusíte obsah kontrolovat.     Cena těchto komfortních spotřebičů se     odvíjí od technického vybavení a množ-     ství funkcí, které nabízejí.     28 makro EPIKURE     cena s DPH     * Regálové cenyjsou již po slevě.    

×

    Sdílení