Stránka letáku Makro – Epikure – str. 22

Tento leták platí do 25. 5. 2021.




Tento leták platí do 25. 5. 2021.

Přepis textu:

NA ZDRAVÍ     KDYŽ     BUBLINKY     TANČÍ..     Díky své lehkosti, svěžesti a osobitým proměnám'v míchaných     nápojích se prosecco řadí k nejvyhledávanějším šumivým vínům.     Н.     kvašení, které má za následek tvorbu     oxidu uhličitého, tedy bublinek, a eta-     nolu. Postup výroby Charmat je značně     Lekonomičtější než původní tradiční     metoda kvašení v lahvi (méthode cham-     Liştoricky přitom jeho kořeny     "sahají až k počátku našeho letopočtu,     do doby římské. Název získal populární     mok podle odrůdy vinné révy jménem     Prosecco, která je dnes označovaná     jako Glera, a stejnojmenné vesnice     v severní Itálij nedaleko Terstu. Dodnes     se ty nejlepšř hrozný používané pro     výrobu prosecca sluní výhradně v ital-     ské oblasti Benátska, v krajf Veneto.     Naprostou většinu vinic'najdeme     v regionü Conegliano – Valdobbiadene,     na svazích ležících severně od města     Treviso. Podobų, v jaké ho známe dnes,     získalo prosecco až ve 20. století, a to     díky dokonalejším technölogiím, a pře- 8     devším zavedením druhotného kývašení.     TŘI STYLY     U prosecca si můžete     zvolit stupeň perlivosti.     Výrazně šumivé víno,     které najdete ve většině     obchodů a je nejžádanější,     je natlakováno na více     než tři bary. Výrobci jej     označují jako spumante.     Jeho jemņější, lehce     perlivá varianta     frizzante obsahuje méně     než 2,5 baru přetlaku.     Klidný a tichý nápoj,     který téměř neperlí, nese     označení tranquillo.     penoise), která dává vzniknout vínům     šampaňským. Umožňuje vyprodukovat     mnohem větší objem těchto lehkých     a ovocných šumivých vín. Z uzavře-     ných nerezových ocelových tanků se     prosecca už za několik týdnů stáčejí do     natlakovaných lahví.     UŠLECHTILÝ PŮVOD     I když se italská prosecca délkou i'me-     todou kvašení liší od pravěho šampaň-     ského, na kvalitě jim to neubírá. Tradiční     producenti šumivých vín z regionu     Conegliano –- Valdobbiadene totiž už     v roce 1962 ustanovili soubor výrobních     předpisů, aby ochránili kvalitu svých.     JAK SE VYRÁBÍ? "     Abychom si mohli vychutnat lahodný     šumivý nápoj, musí každé proseccO     projít procesem výroby kvašení. Metoda     se nazývá Charmat a jedná se o druhot-     né kvašení v tanku. Uzavřené nerezové     10     ocelové nádrže se naplní primárním     vínem, přidají se ušlechtilé kvasinky     a nápoj se ještě obohatí o tirážní likér,     tedy směs třtinového cukru a dalších     kvasinkových kultur. V tlakových nádo-     bách poté probíhá takzvané druhotné     NA SERVISU ZÁLEŽÍ     prosecco și žádá ůzký typ sklenice, takzvanou flétnu. Díky jejímu protáh-     lému tvaru se uvnitř vína udrží bublinky a navrchu vzniká delikátní pěna. V poslední     době se nä servis proșecca hojně používá sklenka typu slza nebo kapka, což je otevře-     nější typ flétny. Sklo by každopádně mělo být vždy tenkostěnné s kalíškem na vysoké     stopce, za kterou sklenici držíme, aby si víno zachovalo ideální teplotu. Ty nejlepší     flétny mají navíc na dně laserem gravírované důlky; které zajistí šumivým vínům     pravidelné šňůrky bublinek a ještě intenzivnější chutť.     Samotné     22 makro     EPIKURE    

×

    Sdílení