Stránka letáku Makro – Epikure – str. 21

Tento leták platí do 25. 5. 2021.




Tento leták platí do 25. 5. 2021.

Přepis textu:

původu světově proslulého pokrmu     koluje několik legend. Ta nejznámější pochází     z roku 1894, kdy prý newyorský burzovní makléř     Lemuel Benedict navštívil hotel Waldorf a požádal     kuchaře o lék proti kocovině. A rovnou si poručil     kompletní menu – holandskou omáčku s tous-     tem, zastřeným vejcem a opečenou slaninou.     Tamní vedoucí Oscar Tschirky byl kombinací chutí     a ingrediencí nadšen a pokrm posléze zařadil na     jídelní lístek. Nahradil však slaninu šunkou a místo     toustu servíroval anglický muffin. Na Lemuelovu     počest dostal pokrm název vejce Benedikt.     Vejce Benedikt     (2 porce)     Ingredience     • 2 anglické muffiny • 4 plátky kvalitní šunky     •1 Ižíce másla •1 lžíce bílého vinného octa     • 4 čerstvá vejce · holandská omáčka     Vajíčka opatrně vyklepneme do misky tak,     aby žloutek zůstal vcelku. Vodu nalijeme     do středně velkého hrnce, přidáme lžíci     octa a přivedeme k varu. Poté stáhneme     plamen a vařečkou ve vodě vytvoříme vír.     Doprostřed pomalu vlijeme vajíčko z misky     a po třech minutách varu je děrovanou     naběračkou vyjmeme.     Muffin mezitím opečeme na másle a ores-     tujeme šunku. Tu spolu s vejcem položíme     na muffin. Nakonec vše přelijeme holand-     skou omáčkou a podáváme.     Holandská omáčka     Ingredience     • 250 g másla • 4 žloutky • 2 Ižíce vody nebo zeleninového vývaru     • špetka čerstvého mletého pepře • 2 Ižíce bílého vinného octa     nebo bílého vína •½ citronu, sůl podle chuti     Vodu s octem nebo vínem a drceným pepřem přivedeme k varu.     Plamen zmírníme, aby voda jen lehce probublávala, obsah o třetinu     zredukujeme a po vychladnutí přelijeme do skleněné misky.     Kredukci přidáme žloutky a metlouje vyšleháme. Ve vodní lázni     (nádoba se nesmí dotýkat vody) šleháme do zhoustnutí a pak sejme-     me z plotny. Do směsi pak pozvolna tenkým pramínkem přidáváme     rozpuštěné máslo a šleháme, dokud se vše nespojí     a dokud není omáčka hustá a lesklá. Nakonec dochutíme     citronovou šťávou a osolíme.     Muffin můžete nahradit jiným kvalitním bílým pečivem     a místo šunky použít třeba uzeného lososa.     4* TIP     JEMNÁ A NEODOLATELNÁ     Při přípravě holandské omáčky se neobejdete     bez zcela čerstvých žloutků, másla, bílého vína     a citronové šťávy. Právě tyto surovinyjí dodá-     vají jemnou chutť a neodolatelnou vůni. Skvěle     doplní grilované i pečené maso nebo mořské     plody a rybí pokrmy, zejména lososa. Je také     skvělým doplňkem k blanšírovanému chřestu,     vařenému květáku nebo pórku.     Hotovou omáčku uchovejte v teple a použijte co nejdříve, ideálně ihned.     Při ohřívání by se srazily žloutky.     E Pro slavnostní příležitosti můžete z omáčky připravit espumu. Řádně     vychlazenou omáčku nalijete do šlehačkové lahve a pomocí bombiček vytvoříte     pěnu, jíž dekorujete pokrmy.     Hustší konzistence a nadýchanosti dosáhnete přidáním většího množství     másla. Zředit můžete omáčku tak, že použijete o žloutek méně, případně dodáte     trochu vody, vývaru nebo citronové šťávy.     E Na pošírovaná vejce volte co nejčerstvější vajíčka, aby se žloutek pěkně     dokulata obalil vařeným bilkem.     f facebook.com/makro.cz     O instagram.com/makro_cr 21    

×

    Sdílení