Stránka letáku Makro – Epikure – str. 15

Tento leták platí do 14. 9. 2021.




Tento leták platí do 14. 9. 2021.

Přepis textu:

BROSKVE     Náš tip     Plody broskvoně obecné zmiňují už     starověké čínské záznamy z 10. století     před naším letopočtem. Oblibu si zís-     kaly v Persii a i v Římě se pak broskvím     říkalo perské jablko. Na povrchu jemně     ochmýřené plody jsou zastoupeny     mnoha odrůdami, které se liší barvou     i tvarem. Dužina může být bělavá až     teple žlutá, určité kultivary mají vnitřek     dokonce rudý. Zbarvení slupky kolísá od     sytě zelené přes žlutou až po červenou.     PŘÍLIŠ TVRDÉ BROSKVE SKLADUJTE PŘI POKOJOVÉ TEPLOTĚ     A NECHTE TŘI AŽ PĚT DNÍ DOZRÁT. ZRALÉ PLODY NAOPAK ULOŽTE     DO CHLADU, KTERÝ PROCES ZRÁNÍ ZPOMALÍ.     Do dezertů ik masu     Broskvejsou z 88 % tvořeny vodou     a mají nízkou kalorickou hodnotu.     Jidelníček obohatí o vápník, hořčík,     železo a vitaminy A, B, C, E. Pozitivně     ovlivňují trávení, krevní tlak, ledviny,     cévní a nervovou soustavu, uklidňují     a zlepšují náladu. Výborně chutnají     čerstvé, když jsou v plné zralosti. V této     podobě se s nimi můžeme setkat     iv oblíbeném španělském nápoji     sangria. Broskve se využívají v teplé     i studené kuchyni, jsou součástí dezertů,     krémů, zmrzlin, šťáv, přesnídávek, čatní     i marinád. Mohou se zapékat i grilovat,     oblibené jsou také kompoty a džemy.     Skvěle chutnají v kombinaci s čerstvými     sýry nebo masem.     Opilé broskve s kokosovou drobenkou     2 pevné zralé broskve · 3 Ižíce malin nebo ostružin · 4Ižičky kokosu · 2 Ižičky     kokosového likéru • 200 g zakysané smetany k podávání · moučkový cukr podle chuti     Drobenka: 2 Ižíce hrubé mouky · 2 lžíce krupicového cukru • 2 Ižíce másla     1 lžíce strouhaného kokosu     Broskve omyjeme, osušíme, rozkrojíme napůl a vyjmeme pecku. Do každé     poloviny vložíme po lžičce kokosu, přidáme lžíci drobného ovoce a pokapeme     likérem. Navrch nasypeme trochu drobenky. Grilujeme pozvolna, až drobenka     zezlátne. Podáváme ihned se zakysanou smetanou podle chuti doslazenou     moučkovým cukrem.     Letní koláč s ovocem, mákem a drobenkou     120 g hladké mouky • 180 g polohrubé mouky · 50 g cukru 180 ml teplého mléka     • 30 g kvasnic 70 g másla · 2 žloutky • špetka soli · Ižička skořice · 8 Ižic hotové     makové náplně · 2 Ižičky cukru (na kvasnice) · 2 lžíce mléka (na kvasnice) 1žíce     hladké mouky (na kvasnice) - nakrájené ovoce (meruňky, jablka, hrušky, švestky..)     • 2,5 hrnku drobenky z másla, cukru a hrubé mouky     V míse smícháme obě mouky se skořicí, cukrem a solí. Vytvoříme důlek,     nadrobíme do něj kvasnice a posypeme je dvěma lžičkami cukru, nalijeme na ně     dvě lžíce teplého mléka a dáme lžíci hladké mouky. Po vykynutí kvásku přidáme     do mísy mléko, vlahé rozpuštěné máslo a dva žloutky. Vymícháme řidšítěsto,     přikryjeme je poklicí a necháme vykynout. Poté těsto rozprostřeme na plech     vyložený pečicím papírem – pomáháme si tím, že prsty smočíme ve vodě. Pak     asi 15 minut počkáme, než těsto znovu dokyne, a rozložíme na ně makovou ná-     plňa ovoce. Zasypeme bohatě drobenkou a pečeme při 170°C asi 25-30 minut.     Autorkou uvedených receptů a fotografií     je Daniela Svobodová,     f facebook.com/makro.cz     O instagram.com/makro_cr 15    

×

    Sdílení