Stránka letáku Makro – Epikure – str. 13

Tento leták platí do 14. 9. 2021.




Tento leták platí do 14. 9. 2021.

Přepis textu:

JABLKA     Už dva tisíce let před naším letopočtem     sejablka dostala z Malé Asie do zemí     Středomoří a odtud později do celé     Evropy. Patří k nejrozšířenějším a nej-     oblíbenějším druhům ovoce – množství     odrůd zajišťuje rozmanitou škálu chutí,     Ize je zpracovat na bezpočet způsobů,     a navíc příznivě působí na zdraví. Obsa-     hují významné procento vlákniny,.jsou     zdrojem vitaminu C, vápníku, hořčíku,     draslíku, fosforu, železa, mědi a zinku,     podporují imunitu, trávení, krvetvorbu.     Známé anglické přísloví praví, že kdo     jablko denně sní, k tomu doktor nechodií.     Rubín je český kříženec sladké     chuti s křupavou a šťavnatou     dužinou. Zralý k jídlu je od října     do ledna. Žlutá slupka má syté     červené žilkování. Nejlepší je     pro přímou spotřebu, a protože     pomalu hnědne, přidává se do     salátů. Hodí se ik masu.     VÝBĚR Z ODRŮD     Granny Smith jsou svěže zelená,     pevná nakyslá jablka, jež nabízejí     celou škálu využití v kuchyni. Sluší     jim to v salátech, v kombinaci     s masem, plísňovými sýry nebo     játry, chutově si rozumí s křenem.     Nekonečno možností     Golden Delicious jsou zelenožluté,     později žluté plody, které jsou     V kuchyni se z jablek připravují kompoty,     povidla, ocet, přesnídávky, štávy, křížaly,     letní polévky, mošty, protlaky i čatní.     Často tvoří přísadu v koláčích, buchtách,     perníku, závinech, muffinech, želé, lívan-     cích, sladkých toastech nebo palačinkách.     Kombinují se s pečeným a dušeným ma-     sem, křenem, mrkvi, přidávají do salátů,     pomazánek nebo omáček.     šťavnaté a aromatické. Jablka     jsou pevná, s křupavou dužinou     a navinule sladkou chutí. Získala si     oblibu při pečení a vaření, vyrábějí     se z nich přesnídávky a džemy.     Konzumují se od listopadu, při     správném skladování vydrží až do     jara. Křížením Golden Delicious     s Jonathanem vznikl Jonagold se     sladce navinulou chutí.     HRUŠKY     Red Delicious projejich     sladkost ocenítev dezertech,     ovocných salátech, hodí se     ikpečenému masu a omáčkám.     První písemné podklady o této velmi     staré plodině najdeme již v záznamech     starověkých Řeků a Římanů. Pro nízkou     jakost tehdy plody sloužily zejména     k výrobě nápojů, postupem doby se jejich     pěstování i využití výrazně proměnilo.     Diky sladké až sladkokyselé chuti jsou     mezi kulináři velmi vítaným ovocem.     Ve staročeské kuchyni se ze sušených     a poté mletých hrušek připravovala     Gala má středně velké kulovité sladké     Idared je báječná zimní odrůda     sjemnou sladkou chutí, jde     o výsledek křížení Wagenerova     jablka s Jonathanem. Dužina     je bílá až nažloutlá, sladce     navinulá a středně šťavnatá.     Snadno se skladuje i v domácích     podmínkách, jíst se dá od konce     roku až do dubna.     plody s výrazným červeným žíháním     a hladkou slupkou. Dužnina je žlutavá.     Díky své šťavnatosti se skvěle hodí     do ovocných i zeleninových salátů.     Jablka dozrávají na konci září a vý-     borně chutnají jen tak k zakousnutí,     ale dají se i sušit a konzervovat.     f facebook.com/makro.cz     O instagram.com/makro_cr 13    

×

    Sdílení