Tento leták platí do 25. 5. 2021.
FOKUS Sumec S FENYKLOVÝM SALÁTEM A PAŽITKOVÝMI BRAMBORAMI (4 porce) Ingredience Sumec 600 g filetů ze sumce bez kůže • 50 g másla • stroužek česneku • čerstvý tymián • olej • sůl, pepř Nakrájené osolené filety sumce opečeme z obou stran na olejem pokapané pánvi asi dvě minuty z každé strany. Přihodíme tymián, zmáčknutý stroužek česneku a máslo. Rybu několikrát prolijeme más- lem, vložíme do pekáče i s bramborami a pět minut dopečeme v troubě na 180 °C. Brambory 1 000 g brambor grenaille• 80 g másla • větší hrst nasekané pažitky Brambory uvaříme v osolené vodě doměk- ka. Necháme vychladnout a rozkrájíme na polovinu. Vložíme do pekáče s rybou. Při podávání posypeme pažitkou. MÁJOVÝ PLATÝS Fenyklový salát • 2 fenykly střední velikosti • citron na štávu • olivový olej• sůl, pepř Charakteristické ploché tělo a oči na jedné straně hlavy jsou zárukou, že platýsovité ryby si s jinými nespletete. Z fenyklu odkrojíme horní zelenou část a nakrájíme ho na jemné plátky. Zakápne- me citronovou štávou, osolíme a přidáme dvě Ižíce olivového oleje. Vše naservíruje- me na talíř a vydatně zakapeme olivovým olejem. Zapijíme ryzlinkem. Žijí v chladných mořských vodách s vysokým obsahem soli a loví se pře- devším v severních mořích. Jsou dostupné po celý rok, jarní sezona však nabízí výjimečnou delikatesu v podobě takzvaného májového platýse, je- hož lov probíhá v květnu a maso nadchne dokonalou křehkostí a jemností. LUKÁŠ HÄUSLER, PROMYŠLENÉ KOMBINACE „Platýs je ryba choulostivá na čerstvosti úpravu,“ připomíná Michal Göth. Hodí se ke klasickým úpravám, jako je grilování, pečení či smažení, používá se i pro přípravu rybích polévek a své místo má v rozličných svě- tových kuchyních. Zpracovává se i syrový, například slouží jako přísada do sushi či součást rybích „tataráků". Z filetů Ize připravit také rolky plněné chřestem, fenyklem nebo bylinkami. Při dochucování je na místě jistá obezřetnost - jemnou chutť masa není vhodné přebít výrazným kořením. Ideálním doplňkem jsou čerstvé bylinky, bílý pepř a kvalitní mořská sůl. Vedle nesáhnete ani s jemnými omáčkami, například holandskou či béarnskou. šéfkuchař Atelier Restaurant 10 makro EPIKURE