Stránka letáku Knihcentrum Revue – str. 37

Tento leták platí do 31. 5. 2024.


Leták je v kategoriích: Doporučujeme, E-shop, Ostatní


Tento leták platí do 31. 5. 2024.

Přepis textu:

Zaujal mě název vaší pražírny kafe na-     Ruby. Proč právě to?     Monika: Trošku jsme si pohráli s naším     příjmením Rubina, má to vtip a vlastně     to i vystihuje náš přístup k pražení a ke     kávě vůbec. Káva je pro nás hra, radost,     zábava, je to alchymie, kterou si vychut-     náváme všemi smysly.     Martin: Taky to tak vnímám. Začalo     to jako slovní hříčka a nyní mám stále     častěji pocit, že to fakt máme jinak než     všichni ostatní. Výroba kávy je pro nás     samozřejmě důležitá a děláme to tra-     dičním způsobem, ale dále už jdeme     svojí specifickou cestou. Netlačíme se     do velkých objemů a komerčního pro-     deje. Více nás to vede k zajímavým pro-     pojením s dalšími obory, se kterými se     prostřednictvím kávy spojujeme. Tak     hledáme pro lidi způsob, jak zažít kávu     více smysly, propojit ji do většího zážit-     ku než jen potěšení chuťových buněk.     Co vše můžete nabídnout návštěvní-     kům, kteří zavítají do vaší pražírny?     Monika: Naši návštěvníci si mohou     u nás doplnit své kávové zásoby, vy-     brat si upražená zrnka z našeho kávo-     vého desatera. Většinou máme i nějaké     specialitky navíc, které obměňujeme.     Zabalíme do 100 g, 250 g, 500 g nebo     kilového obalu. Děláme i dárkové nebo     degustační sady. Kávu na mlýnku ob-     měňujeme po týdnu, takže si každý tý-     den pochutnáte na jiném druhu kávy.     Můžete posedět u nás nebo si ji vzít     s sebou. Na přání připravíme kávu na     filtr nebo french press.     Martin: Pro mě je nejdůležitější a nej-     cennější kávový duch, kterého v naší     „degustační" pražírně máme, kterého si     tam hýčkáme a s velkou radostí ho ší-     říme dále. Asi se ptáte, co to je takový     kávový duch? Není vidět, nejde nahma-     tat, ale existuje, je cítit. A každý, kdo je     jen trochu kávě nakloněný, kdo kávou     alespoň trochu žije, cítí kávového ducha     kolem sebe. Možná jde i z nás, protože     kávou opravdu žijeme. A tak máme ra-     dost, když ho lidi kolem nás cítí a baví je     žít kávový svět s námi. A to nejen u nás     v pražírně, ale i u partnerů, se kterými     spolupracujeme. Kavárny, restaurace     i kanceláře, kde naši kávu dodáváme     a staráme se o to, aby jejich kávový     svět byl ve stejném duchu, jaký je u nás     v pražírně.     Která káva je vaše nejoblíbenější?     Monika: Mezi moje více oblíbené pat-     ří Rwanda, Etiopie, Keňa, Indie Mysore,     Papua... ale ráda si pochutnám i na Bra-     zilce.     Martin: U mě se to mění v čase, teď     zrovna si frčím v Kubánské, ale věřím,     že brzy to bude jiná. Každá káva je ně-     čím výjimečná. Jestli se vám to podaří     najít a zrovna v ten okamžik to s vámi     zarezonuje, pak je to ONA. Ale příště     to bude zase jiná. A v tom je to kouz-     lo. Důležitější je kávu správně připravit...     a samozřejmě i upražit.     Píšete o sobě, že nejste velkopražírnou,     ale vyladěným komorním orchestrem     se dvěma dirigenty. Jak u vás takové     dirigování a ladění chutí kávy probíhá?     Martin: Za mě jsou nejdůležitější dvě     věci - jednak tu správnou kávu vybrat     a pak ji správně upražit. Zní to jednodu-     še, ale je v tom ukryta obrovská zkuše-     nost a mistrovství. Dnešní kávový svět     se sice točí kolem dvou základních     druhů káv (arabica a robusta), nicméně     míst, kde se pěstují, a které určují jejich     chuťovou charakteristiku, je obrovské     KNIHCENTRUM.cz | 37     ROZHOVOR     Text: Markéta Bolfová

×

    Sdílení