Tento leták platí do 31. 5. 2024.
Zaujal mě název vaší pražírny kafe na- Ruby. Proč právě to? Monika: Trošku jsme si pohráli s naším příjmením Rubina, má to vtip a vlastně to i vystihuje náš přístup k pražení a ke kávě vůbec. Káva je pro nás hra, radost, zábava, je to alchymie, kterou si vychut- náváme všemi smysly. Martin: Taky to tak vnímám. Začalo to jako slovní hříčka a nyní mám stále častěji pocit, že to fakt máme jinak než všichni ostatní. Výroba kávy je pro nás samozřejmě důležitá a děláme to tra- dičním způsobem, ale dále už jdeme svojí specifickou cestou. Netlačíme se do velkých objemů a komerčního pro- deje. Více nás to vede k zajímavým pro- pojením s dalšími obory, se kterými se prostřednictvím kávy spojujeme. Tak hledáme pro lidi způsob, jak zažít kávu více smysly, propojit ji do většího zážit- ku než jen potěšení chuťových buněk. Co vše můžete nabídnout návštěvní- kům, kteří zavítají do vaší pražírny? Monika: Naši návštěvníci si mohou u nás doplnit své kávové zásoby, vy- brat si upražená zrnka z našeho kávo- vého desatera. Většinou máme i nějaké specialitky navíc, které obměňujeme. Zabalíme do 100 g, 250 g, 500 g nebo kilového obalu. Děláme i dárkové nebo degustační sady. Kávu na mlýnku ob- měňujeme po týdnu, takže si každý tý- den pochutnáte na jiném druhu kávy. Můžete posedět u nás nebo si ji vzít s sebou. Na přání připravíme kávu na filtr nebo french press. Martin: Pro mě je nejdůležitější a nej- cennější kávový duch, kterého v naší „degustační" pražírně máme, kterého si tam hýčkáme a s velkou radostí ho ší- říme dále. Asi se ptáte, co to je takový kávový duch? Není vidět, nejde nahma- tat, ale existuje, je cítit. A každý, kdo je jen trochu kávě nakloněný, kdo kávou alespoň trochu žije, cítí kávového ducha kolem sebe. Možná jde i z nás, protože kávou opravdu žijeme. A tak máme ra- dost, když ho lidi kolem nás cítí a baví je žít kávový svět s námi. A to nejen u nás v pražírně, ale i u partnerů, se kterými spolupracujeme. Kavárny, restaurace i kanceláře, kde naši kávu dodáváme a staráme se o to, aby jejich kávový svět byl ve stejném duchu, jaký je u nás v pražírně. Která káva je vaše nejoblíbenější? Monika: Mezi moje více oblíbené pat- ří Rwanda, Etiopie, Keňa, Indie Mysore, Papua... ale ráda si pochutnám i na Bra- zilce. Martin: U mě se to mění v čase, teď zrovna si frčím v Kubánské, ale věřím, že brzy to bude jiná. Každá káva je ně- čím výjimečná. Jestli se vám to podaří najít a zrovna v ten okamžik to s vámi zarezonuje, pak je to ONA. Ale příště to bude zase jiná. A v tom je to kouz- lo. Důležitější je kávu správně připravit... a samozřejmě i upražit. Píšete o sobě, že nejste velkopražírnou, ale vyladěným komorním orchestrem se dvěma dirigenty. Jak u vás takové dirigování a ladění chutí kávy probíhá? Martin: Za mě jsou nejdůležitější dvě věci - jednak tu správnou kávu vybrat a pak ji správně upražit. Zní to jednodu- še, ale je v tom ukryta obrovská zkuše- nost a mistrovství. Dnešní kávový svět se sice točí kolem dvou základních druhů káv (arabica a robusta), nicméně míst, kde se pěstují, a které určují jejich chuťovou charakteristiku, je obrovské KNIHCENTRUM.cz | 37 ROZHOVOR Text: Markéta Bolfová