JIP KVALITNĚ A VÝHODNĚ NÁŠ TIP Čínské plněné knedlíčky Suroviny: Na těsto: 320 ghladké mouky, 1-1,5 dcl studené vody, špetka soli Nanáplň: 500 g mleté česneku, 1-2 cm nasekaného zázvoru, sůl a pepř, trochu rýžového vína, 1 lžíce tmavého sezamového sezamového oleje, 2 lžíce sójové omáčky vepřového masa, 1 menší vejce, 6-8 listů čínského z 2-3 ks šalotky, 2 stroužky nasekaného Postup: Sezamový olej se v této kuchyni moc nepoužívá, ale má specifickou chuť a špatně se nahrazuje. Při nejhorším bychom místo něj použili slunečnicový olej. Spaříme listy čínského zelí a nakrájíme na jemné proužky dlouhé max. 2 cm. Dáme do mísy a přidáme maso, nasekaný česnek (ne propasírovaný), nasekaný zázvor, vejce, na jemné kousky nakrájenou šalotku, zbývající suroviny a všechno promícháme. Z uvedených ingrediencí na těsto zpracujeme (nejlépe ručně) těsto, které se může zpočátku lepit, ale za chvíli se to poddá. Těsto by mělo být hladké, vláčné a nepříliš tuhé. Těsto nenecháme odpočinout, špatně se sním pak pracuje. Přichází kombinace kroků 1(náplň) a 2 (těsto). Uždibujeme z těsta kousky velikosti většího vlašského ořechu a rozválíme je na tenko (2 mm) do kruhu. Doprostřed dáme lžíci náplně a okraje pevně spojíme. Nejprve přimáčkneme okraje veprostřed a postupujte směrem ke krajům tak, že tvoříme malé záhyby a celý knedlíček pak vypadá jako vějíř. S přibývajícím časem a ubývající trpělivostí se znaky vějíře vytrácejí, hlavně aby byly okraje spojené pevně. Knedlíčky odkládáme na pomoučenou plochu – mají velkou tendenci se lepit. JIP-POTRAVINY.CZ 10
Přepis textu: