Stránka letáku Billa – Gusto Léto 2024 – str. 59

Tento leták platí do 31. 8. 2024.




Tento leták platí do 31. 8. 2024.

Přepis textu:

Vzhledem k tomu, že jste ze Sardinie,     co je u vás typické?     Třeba těstoviny fregola. Vypadají     trochu jako větší kuskus, podávají     se s mořskými plody. Pak třeba také     specifické věci jako bottarga - sušené     jikry, které se používají do jídla. Hodně     se vaří z jehněčího či ovčího masa. Jen     na Sardinii je snad 350 oficiálních druhů     chleba. Téměř každá vesnice má svůj     druh.     Jak u vás vypadá třeba snídaně?     Typická snídaně na venkově může být     třeba pane carasau - vypadá trochu jako     arabský chleba -, ricotta, med, fenykl,     kus sušené klobásy salsiccie.     A co oběd?     Polévka ze zeleniny a luštěnin.     Plněné těstoviny culurgiones -     brambory, máta a sýr pecorino.     Maso se jí většinou o víkendu nebo     příležitostně.     Vzpomeňme ještě večeři...     K večeři může být například kus sýra     a salát nebo filet z ryby a k tomu hrášek,     mladé brambory.     Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?     Asi těstoviny s mořským ježkem. Pozor,     nepíchá to, samozřejmě se to upraví, je     to fantastické.     Jste profesionální kuchař, vaříte rád     i doma?     Určitě ano. Mám desetiletého syna, a tak     rád vařím pro něj, protože chci, aby jedl     kvalitně, z dobrých surovin.     A co má rád váš syn?     Těstoviny, dobré maso.     Poraďte, jak na dobrou pastu.     Chce to málo ingrediencí a rychlou     přípravu. Pak také sledovat sezonnost.     Když si chcete udělat těstoviny s cherry     rajčaty, pak je to ideální v létě, kdy ta     rajčata mají chuť.     Myslím, že spousta lidí tápe v tom,     jak uvařit správně těstoviny al dente.     Poradíte?     Hlídat čas, raději nechat o minutu míň,     než je napsáno v návodu. A spíše než     v hrnci raději dokončit jejich přípravu na     pánvi s omáčkou. A proč se jedí v Itálii     těstoviny al dente? Potřebujeme, aby     povolil škrob, který potřebujeme, aby     se zapojil do omáčky a ta měla dobrou     konzistenci, ale zároveň ještě nepovolil     lepek. Díky tomu jsou pak těstoviny lépe     stravitelné.     Jaký je rozdíl mezi českým rizotem     a italským risottem?     Zaprvé je důležitý výběr rýže - na     pravé risotto se používá kulatozrnná.     Pak záleží na způsobu přípravy, prvně     Sýrový základ     italské kuchyně     parmigiano,     pecorino, ricotta,     mozzarella a jeji     příbuzná, svěžejši     burrata.     se rýže orestuje, pak vaří ve vývaru     a teprve poté, když je dost al dente,     se přidá tuk - máslo, parmazán nebo     olivový olej.     A co víno?     Víno není součástí základního receptu,     ale pokud budete chtít dělat rizoto     s vínem, pak se víno dává poté, co     orestujete rýži, potom zalijete vínem,     necháte vypařit alkohol a teprve pak     zaléváte vývarem. Co se týká toho, co     do risotta přidáváme, abychom ho     něčím obohatili, tak je fajn držet se     sezony. Dobrými možnostmi, kterými     nic nezkazíte, je dát do risotta cuketu     a mořské plody, chřest, hrášek...     Jaká je pravá italská pizza? Tlustá,     nebo tenká?     Jedna i druhá. Záleží na regionu, tlustá     je neapolská - zde je důležité to, že se     nechá kynout 48 hodin. Pizza je lehká     a lépe stravitelná. Těžko se dělá doma,     protože vyžaduje pec, která potřebuje     380 °Celsia. Tenká je zase z Toskánska     nebo Říma.     U nás v Česku jsem nedávno viděla     pizzu s nutellou. To asi není žádná     pochoutka italské kuchyně, ale nějaký     recept některých našich restauratérů,     jak se zalíbit klientům...     No, to není pizza, to není ani italské     jídlo. Ale zažil jsem v Itálii také pizzu     s hranolky, to je skoro ten samý     případ.     Probrali jsme základy italské kuchyně.     Jaký byste třeba doporučil dezert     kromě klasického tiramisu?     Třeba jahody marinované     v balzamikovém octě s krémem     z mascarpone, citronové kůry     a trošky cukru. Je to jednoduché,     lehké, letní.     Pojďme ještě vzpomenout typické     suroviny, které italskou kuchyni     symbolizují.     Sýry jako parmigiano čili parmazán,     pecorino, ricotta, mozzarella, burrata, ale     také olivy, ančovičky nebo kapary, tuňák,     mořský vlk, pražma, mořské plody jako     chobotnice, krevety či mušle. Hodně     zeleniny, bylinek, dobrý olej.     Když už jsme si řekli, jak vypadá     italská kuchyně, kde ji od vás vlastně     můžeme ochutnat?     Italskou i středomořskou vařím     v Rakousku v restauraci Mare Mare,     novinkou u mě bude restaurace     Bublina v Černošicích, ale italskou     kuchyni si se mnou můžete uvařit     hlavně v kurzech Gourmet Academy,     kde jsem lektorem.     BILLA GUSTO ⚫59

×

    Sdílení