Stránka letáku BENU – leták – str. 4

    TÉMA měsíce
    Cholesterol:
    u starších lidí. K rozvoji aterosklerózy mohou kromě dědičných vlivů výraz-
    ně přispět také špatná životospráva, nedostatek pohybu, sedavé zaměst-
    nání nebo nadměrný stres.
    Přítel a nepřítel pro Hodný a zly“ cholesterol
    naše tělo v jednom
    Cholesterol je látka, která je opředená množstvím
    dohadů a mýtů. Často bývá vnímán spíše negativně,
    což však není správné, neboť má rovněž značně
    pozitivní význam pro naše zdraví.
    Co je to cholesterol
    Cholesterol se vyskytuje v našem jídelníčku zcela běžně. Průměrný člověk
    může denně ve stravě konzumovat asi 300 mg cholesterolu. Kromě toho
    jej přirozeně vytváří i naše játra, a to v průměru v množství 500 mg den-
    ně. Pozitivní přínos cholesterolu pak spočívá v tom, že tvoří plazmatickou
    membránu všech buněk i hlavní složku žlučových kyselin a je výchozí lát-
    kou při tvorbě steroidních hormonů a vitaminu D.
    Úroveň hladiny cholesterolu v těle je proto ovlivněna nejen jeho množ-
    stvím přijímaným z potravy, ale také působením mechanismů regulace
    syntézy cholesterolu, zejména pomocí aktivity HGM-CoA reduktázy (to je
    enzym, který je klíčový v tvorbě cholesterolu v těle).
    Co může způsobit nadbytek cholesterolu v těle?
    Zvýšená hladina cholesterolu (odborně označovaná jako hypercholestero-
    lemie) je jedním z hlavních rizikových faktorů pro možný vznik kardiovas-
    kulárních onemocnění (onemocnění srdce a cév). Může následně vyústit
    až do takových komplikací, jako jsou mrtvice nebo infarkt myokardu, které
    jsou v současnosti v Evropě hlavní příčinou předčasných úmrtí.
    Hladinu cholesterolu především zvyšuje konzumace velkého množství
    nasycených mastných kyselin, které se následně ukládají v tukových buň-
    kách. Velkým rizikem spojeným s přílišným množstvím cholesterolu v těle
    je proto možný rozvoj aterosklerózy. Toto chronické progresivní onemoc-
    nění je charakterizované místní akumulací tuků a dalších složek krve a fi-
    brózní tkáně v cévách doprovázené změnami na jejich stěně. Jedná se tak
    o soubor degenerativních změn postihujících cévní soustavu, a to zejména
    Jako tzv. „hodný“ cholesterol je často označován lipoprotein s vysokou
    hustotou (neboli HDL), který pomáhá vracet nadbytek cholesterolu do
    jater, a tím snižuje riziko jeho případného usazování ve stěnách tepen.
    V játrech totiž dochází k rozkladu cholesterolu na další složky. Naopak za
    ,,zlý“ cholesterol je považován lipoprotein s nízkou hustotou (neboli LDL),
    který je nebezpečný tím, že se může v případě nadbytku usazovat ve stě-
    nách cév, a tím snižovat jejich vnitřní průměr. A právě tento proces se pak
    označuje jako ateroskleróza. Za problematickou se považuje již hladina
    nad 3 mmol/l krve.
    Doplňky stravy a léčivé rostliny jako podpora léčby
    zvýšeného cholesterolu
    Bergamot (Citrus bergamia, syn. Citrus limon) je aromatické ovoce veli-
    kosti pomeranče, barvou podobné citronu, které je bohaté na flavonoidy.
    Je spojovaný s protizánětlivými a antioxidačními účinky, také se považuje
    za příznivě působící na snižování hladiny cholesterolu, když má snižovat
    množství poškozených částic (lipoprotein ů) LDL-cholesterolu volnými ra-
    dikály. Takto poškozené lipoproteiny se totiž mohou ukládat do stěn cév,
    čímž obvykle dochází ke vzniku aterosklerózy. Artyčok kardový (latinsky
    Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) obsahuje látku luteolin-kte-
    rý je také považovaný za antioxidant, také se má za bránící tvorbě choles-
    terolu a inhibující biosyntézu endogenního cholesterolu v játrech. Extrakt
    z jeho listů je spojovaný s pozitivním vlivem na organismus pro efektivnější
    zpracování cholesterolu, což může také vést ke snižování jeho celkové hla-
    diny. Fytosteroly (rostlinné steroly) se popisují jako blokující vstřebávání
    exogenního cholesterolu. Přisuzuje se jim, že snižují celkový cholesterol
    a LDL-cholesterol tím, že pomáhají bránit vstřebávání cholesterolu z potra-
    vy a cholesterolu přítomného v trávicím traktu (například ze žluči).
    Vitamin C (kyselina askorbová) je pak spojovaný se snižováním hladiny
    vysokého LDL cholesterolu a také s tím, že se podílí na tvorbě kolagenu
    v lidském těle. Rovněž se s ním pojí antioxidační účinky, proto přispívá
    k ochraně našich buněk před jejich případným poškozením volnými radiká-
    ly. Právě díky tomu se považuje za chránící lipoproteiny HDL-cholesterolu
    před oxidativní modifikací a jejich ukládáním do cév, což může vést ke vzni-
    ku aterosklerózy.
    MĚJTE CHOLESTEROL
    POD KONTROLOU
    ✓ SNIŽUJE CHOLESTEROL‘
    PŘISPÍVÁ K NORMÁLNÍ TVORBĚ
    KOLAGENU PRO NORMÁLNÍ FUNKCI
    KREVNÍCH CEV
    479 Kč
    sleva
    130 Kč
    ✓ ANTIOXIDAČNÍ ÚČINEK²
    349Kč
    S PRIRODNIMI VYTAZKY
    ARTERIN
    CHOLESTEROL
    SNIZLUE
    CHOLESTEROL
    S PRIRODNIMI VYTAZKY
    ARTERIN
    CHOLESTEROL
    Cholesterol
    SNIŽUJE
    CHOLESTEROL
    1099 Kč
    sleva
    cenově výhodné balení na 3 měsíce
    Doplněk stravy. ‚Obsahuje rostlinné steroly, u nichž bylo prokázáno, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční. Päznivého úänku se dosáhne
    pñ přívodu 1,5-3 g rostlinných sterolů denně. Obsahuje vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu a ke správné funkci krevních cév, a také napomáhá ochraně buněk před oxidativním stresem.
    300kč
    799 Kč