TÉMA měsíce
Cholesterol:
u starších lidí. K rozvoji aterosklerózy mohou kromě dědičných vlivů výraz-
ně přispět také špatná životospráva, nedostatek pohybu, sedavé zaměst-
nání nebo nadměrný stres.
Přítel a nepřítel pro Hodný a zly“ cholesterol
naše tělo v jednom
Cholesterol je látka, která je opředená množstvím
dohadů a mýtů. Často bývá vnímán spíše negativně,
což však není správné, neboť má rovněž značně
pozitivní význam pro naše zdraví.
Co je to cholesterol
Cholesterol se vyskytuje v našem jídelníčku zcela běžně. Průměrný člověk
může denně ve stravě konzumovat asi 300 mg cholesterolu. Kromě toho
jej přirozeně vytváří i naše játra, a to v průměru v množství 500 mg den-
ně. Pozitivní přínos cholesterolu pak spočívá v tom, že tvoří plazmatickou
membránu všech buněk i hlavní složku žlučových kyselin a je výchozí lát-
kou při tvorbě steroidních hormonů a vitaminu D.
Úroveň hladiny cholesterolu v těle je proto ovlivněna nejen jeho množ-
stvím přijímaným z potravy, ale také působením mechanismů regulace
syntézy cholesterolu, zejména pomocí aktivity HGM-CoA reduktázy (to je
enzym, který je klíčový v tvorbě cholesterolu v těle).
Co může způsobit nadbytek cholesterolu v těle?
Zvýšená hladina cholesterolu (odborně označovaná jako hypercholestero-
lemie) je jedním z hlavních rizikových faktorů pro možný vznik kardiovas-
kulárních onemocnění (onemocnění srdce a cév). Může následně vyústit
až do takových komplikací, jako jsou mrtvice nebo infarkt myokardu, které
jsou v současnosti v Evropě hlavní příčinou předčasných úmrtí.
Hladinu cholesterolu především zvyšuje konzumace velkého množství
nasycených mastných kyselin, které se následně ukládají v tukových buň-
kách. Velkým rizikem spojeným s přílišným množstvím cholesterolu v těle
je proto možný rozvoj aterosklerózy. Toto chronické progresivní onemoc-
nění je charakterizované místní akumulací tuků a dalších složek krve a fi-
brózní tkáně v cévách doprovázené změnami na jejich stěně. Jedná se tak
o soubor degenerativních změn postihujících cévní soustavu, a to zejména
Jako tzv. „hodný“ cholesterol je často označován lipoprotein s vysokou
hustotou (neboli HDL), který pomáhá vracet nadbytek cholesterolu do
jater, a tím snižuje riziko jeho případného usazování ve stěnách tepen.
V játrech totiž dochází k rozkladu cholesterolu na další složky. Naopak za
,,zlý“ cholesterol je považován lipoprotein s nízkou hustotou (neboli LDL),
který je nebezpečný tím, že se může v případě nadbytku usazovat ve stě-
nách cév, a tím snižovat jejich vnitřní průměr. A právě tento proces se pak
označuje jako ateroskleróza. Za problematickou se považuje již hladina
nad 3 mmol/l krve.
Doplňky stravy a léčivé rostliny jako podpora léčby
zvýšeného cholesterolu
Bergamot (Citrus bergamia, syn. Citrus limon) je aromatické ovoce veli-
kosti pomeranče, barvou podobné citronu, které je bohaté na flavonoidy.
Je spojovaný s protizánětlivými a antioxidačními účinky, také se považuje
za příznivě působící na snižování hladiny cholesterolu, když má snižovat
množství poškozených částic (lipoprotein ů) LDL-cholesterolu volnými ra-
dikály. Takto poškozené lipoproteiny se totiž mohou ukládat do stěn cév,
čímž obvykle dochází ke vzniku aterosklerózy. Artyčok kardový (latinsky
Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) obsahuje látku luteolin-kte-
rý je také považovaný za antioxidant, také se má za bránící tvorbě choles-
terolu a inhibující biosyntézu endogenního cholesterolu v játrech. Extrakt
z jeho listů je spojovaný s pozitivním vlivem na organismus pro efektivnější
zpracování cholesterolu, což může také vést ke snižování jeho celkové hla-
diny. Fytosteroly (rostlinné steroly) se popisují jako blokující vstřebávání
exogenního cholesterolu. Přisuzuje se jim, že snižují celkový cholesterol
a LDL-cholesterol tím, že pomáhají bránit vstřebávání cholesterolu z potra-
vy a cholesterolu přítomného v trávicím traktu (například ze žluči).
Vitamin C (kyselina askorbová) je pak spojovaný se snižováním hladiny
vysokého LDL cholesterolu a také s tím, že se podílí na tvorbě kolagenu
v lidském těle. Rovněž se s ním pojí antioxidační účinky, proto přispívá
k ochraně našich buněk před jejich případným poškozením volnými radiká-
ly. Právě díky tomu se považuje za chránící lipoproteiny HDL-cholesterolu
před oxidativní modifikací a jejich ukládáním do cév, což může vést ke vzni-
ku aterosklerózy.
MĚJTE CHOLESTEROL
POD KONTROLOU
✓ SNIŽUJE CHOLESTEROL‘
PŘISPÍVÁ K NORMÁLNÍ TVORBĚ
KOLAGENU PRO NORMÁLNÍ FUNKCI
KREVNÍCH CEV
479 Kč
sleva
130 Kč
✓ ANTIOXIDAČNÍ ÚČINEK²
349Kč
S PRIRODNIMI VYTAZKY
ARTERIN
CHOLESTEROL
SNIZLUE
CHOLESTEROL
S PRIRODNIMI VYTAZKY
ARTERIN
CHOLESTEROL
Cholesterol
SNIŽUJE
CHOLESTEROL
1099 Kč
sleva
cenově výhodné balení na 3 měsíce
Doplněk stravy. ‚Obsahuje rostlinné steroly, u nichž bylo prokázáno, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční. Päznivého úänku se dosáhne
pñ přívodu 1,5-3 g rostlinných sterolů denně. Obsahuje vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu a ke správné funkci krevních cév, a také napomáhá ochraně buněk před oxidativním stresem.
300kč
799 Kč