Stránka letáku BENU – leták – str. 4

Tento leták platí do 31. 5. 2024.


Leták je v kategoriích: Lékarny


Tento leták platí do 31. 5. 2024.

Přepis textu:

TÉMA měsíce     Cholesterol:     u starších lidí. K rozvoji aterosklerózy mohou kromě dědičných vlivů výraz-     ně přispět také špatná životospráva, nedostatek pohybu, sedavé zaměst-     nání nebo nadměrný stres.     Přítel a nepřítel pro Hodný a zly" cholesterol     naše tělo v jednom     Cholesterol je látka, která je opředená množstvím     dohadů a mýtů. Často bývá vnímán spíše negativně,     což však není správné, neboť má rovněž značně     pozitivní význam pro naše zdraví.     Co je to cholesterol     Cholesterol se vyskytuje v našem jídelníčku zcela běžně. Průměrný člověk     může denně ve stravě konzumovat asi 300 mg cholesterolu. Kromě toho     jej přirozeně vytváří i naše játra, a to v průměru v množství 500 mg den-     ně. Pozitivní přínos cholesterolu pak spočívá v tom, že tvoří plazmatickou     membránu všech buněk i hlavní složku žlučových kyselin a je výchozí lát-     kou při tvorbě steroidních hormonů a vitaminu D.     Úroveň hladiny cholesterolu v těle je proto ovlivněna nejen jeho množ-     stvím přijímaným z potravy, ale také působením mechanismů regulace     syntézy cholesterolu, zejména pomocí aktivity HGM-CoA reduktázy (to je     enzym, který je klíčový v tvorbě cholesterolu v těle).     Co může způsobit nadbytek cholesterolu v těle?     Zvýšená hladina cholesterolu (odborně označovaná jako hypercholestero-     lemie) je jedním z hlavních rizikových faktorů pro možný vznik kardiovas-     kulárních onemocnění (onemocnění srdce a cév). Může následně vyústit     až do takových komplikací, jako jsou mrtvice nebo infarkt myokardu, které     jsou v současnosti v Evropě hlavní příčinou předčasných úmrtí.     Hladinu cholesterolu především zvyšuje konzumace velkého množství     nasycených mastných kyselin, které se následně ukládají v tukových buň-     kách. Velkým rizikem spojeným s přílišným množstvím cholesterolu v těle     je proto možný rozvoj aterosklerózy. Toto chronické progresivní onemoc-     nění je charakterizované místní akumulací tuků a dalších složek krve a fi-     brózní tkáně v cévách doprovázené změnami na jejich stěně. Jedná se tak     o soubor degenerativních změn postihujících cévní soustavu, a to zejména     Jako tzv. „hodný" cholesterol je často označován lipoprotein s vysokou     hustotou (neboli HDL), který pomáhá vracet nadbytek cholesterolu do     jater, a tím snižuje riziko jeho případného usazování ve stěnách tepen.     V játrech totiž dochází k rozkladu cholesterolu na další složky. Naopak za     ,,zlý" cholesterol je považován lipoprotein s nízkou hustotou (neboli LDL),     který je nebezpečný tím, že se může v případě nadbytku usazovat ve stě-     nách cév, a tím snižovat jejich vnitřní průměr. A právě tento proces se pak     označuje jako ateroskleróza. Za problematickou se považuje již hladina     nad 3 mmol/l krve.     Doplňky stravy a léčivé rostliny jako podpora léčby     zvýšeného cholesterolu     Bergamot (Citrus bergamia, syn. Citrus limon) je aromatické ovoce veli-     kosti pomeranče, barvou podobné citronu, které je bohaté na flavonoidy.     Je spojovaný s protizánětlivými a antioxidačními účinky, také se považuje     za příznivě působící na snižování hladiny cholesterolu, když má snižovat     množství poškozených částic (lipoprotein ů) LDL-cholesterolu volnými ra-     dikály. Takto poškozené lipoproteiny se totiž mohou ukládat do stěn cév,     čímž obvykle dochází ke vzniku aterosklerózy. Artyčok kardový (latinsky     Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) obsahuje látku luteolin-kte-     rý je také považovaný za antioxidant, také se má za bránící tvorbě choles-     terolu a inhibující biosyntézu endogenního cholesterolu v játrech. Extrakt     z jeho listů je spojovaný s pozitivním vlivem na organismus pro efektivnější     zpracování cholesterolu, což může také vést ke snižování jeho celkové hla-     diny. Fytosteroly (rostlinné steroly) se popisují jako blokující vstřebávání     exogenního cholesterolu. Přisuzuje se jim, že snižují celkový cholesterol     a LDL-cholesterol tím, že pomáhají bránit vstřebávání cholesterolu z potra-     vy a cholesterolu přítomného v trávicím traktu (například ze žluči).     Vitamin C (kyselina askorbová) je pak spojovaný se snižováním hladiny     vysokého LDL cholesterolu a také s tím, že se podílí na tvorbě kolagenu     v lidském těle. Rovněž se s ním pojí antioxidační účinky, proto přispívá     k ochraně našich buněk před jejich případným poškozením volnými radiká-     ly. Právě díky tomu se považuje za chránící lipoproteiny HDL-cholesterolu     před oxidativní modifikací a jejich ukládáním do cév, což může vést ke vzni-     ku aterosklerózy.     MĚJTE CHOLESTEROL     POD KONTROLOU     ✓ SNIŽUJE CHOLESTEROL'     PŘISPÍVÁ K NORMÁLNÍ TVORBĚ     KOLAGENU PRO NORMÁLNÍ FUNKCI     KREVNÍCH CEV     479 Kč     sleva     130 Kč     ✓ ANTIOXIDAČNÍ ÚČINEK²     349Kč     S PRIRODNIMI VYTAZKY     ARTERIN     CHOLESTEROL     SNIZLUE     CHOLESTEROL     S PRIRODNIMI VYTAZKY     ARTERIN     CHOLESTEROL     Cholesterol     SNIŽUJE     CHOLESTEROL     1099 Kč     sleva     cenově výhodné balení na 3 měsíce     Doplněk stravy. 'Obsahuje rostlinné steroly, u nichž bylo prokázáno, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční. Päznivého úänku se dosáhne     pñ přívodu 1,5-3 g rostlinných sterolů denně. Obsahuje vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu a ke správné funkci krevních cév, a také napomáhá ochraně buněk před oxidativním stresem.     300kč     799 Kč

×

    Sdílení