TÉMA měsíce
Milujte své jídlo a mějte cukry pod kontrolou
Vysoký příjem sacharidů v kombinaci s rychlým tempem moderního
životního stylu, sedavým zaměstnáním a nevhodnými stravovacími
návyky může mít za následek závažné důsledky. Nízká kvalita
a přílišné množství sacharidů v potravě obvykle souvisí s nárůstem
tělesné hmotnosti, s ukládáním tuku, přičemž může být spojeno
také s kolísáním hladiny krevního cukru a zvýšeným rizikem
kardiovaskulárních onemocnění.
Kam se podíváme, tam jsou cukry. Nalezneme je v mnoha průmyslově
zpracovaných potravinách. Máte podezření na genetickou pre dispozici
k onemocnění cukrovkou? Trpíte nadváhou či špatným metabolismem?
Máte sklon k rychlému přibírání? Jste v začarovaném kruhu věčného
hubnutí? Chcete mít kontrolu nad svou tělesnou hmotností?
Pokud toužíte po zdravějším životě, je nutné zaměřit se na pestrou a vyvá-
ženou stravu s regulovaným příjmem sacharidů, abychom jich neměli ani
nadbytek, ale ani nedostatek.
Kvalita a množství sacharidů v potravě hrají důležitou roli nejen pro naše
zdraví, ale také pro naši fyzickou a duševní pohodu.
Při skládání našeho jídelníčku je tedy vhodné se zaměřit na glykemický
index (GI) jednotlivých potravin, který udává, jak rychle se dostane cukr
z jídla do krve, resp. udává rychlost trávení sacharidů.
•
Nejvyšší a vysoká hodnota Gl se přisuzuje bílému pečivo, pokrmům z fastfoo-
dů, sušenkám, bonbonům, různým pochutinám či přeslazeným nápojům…
• Střední hodnota Gl se přisuzuje rýži, celozrnnému pečivu, těstovinám,
ovesným vločkám, müsli tyčinkám, hroznovému vínu, sušenému ovoci…
• Nízká hodnota Gl se naopak přisuzuje potravinám s vysokým podílem po-
lysacharidů, jako jsou luštěniny, syrová zelenina a ovoce, ořechy nebo ce-
reálie… Tyto potraviny se spojují s tím, že pomáhají uvést tělo do režimu
spalování tuků a považují se tak za podporující snižování tělesné hmot-
nosti a přispívající k udržování normální hladiny krevního cukru.
Vyznejte se v sacharidech neboli cukrech
Příjem sacharidů je totiž ve správném množství pro život a přirozené fungo-
vání našeho organismu nezbytný. Jednoduché cukry představují okamžitý
zdroj energie pro tělo a mozek (glukóza, fruktóza, laktóza, maltóza). Složené
sacharidy, které se vstřebávají pomaleji, dodávají tělu energii pozvolna. Mezi
složené cukry se řadí například škrob, celulóza, glykogen nebo vláknina.
Mějte cukry pod kontrolou!
499 Kč
sleva
120 Kč
379 Kč
Barny’s
DIAeffect
ZOZOR
Udržení normální hladiny
cukru v krvi
30KA
Dlouhodobý vysoký příjem sacharidů se zpravidla považuje jako celkově
škodící zdravotnímu stavu. Může přispívat k rozvoji civilizačních chorob
jako např. k obezitě, cukrovce II. typu, kardiovaskulárním onemocněním,
metabolickému syndromu nebo i nádorovým onemocněním, a to zvláště
u osob s genetickými predispozicemi k nim. Cukr při jeho dlouhodobě vy-
sokém příjmu nemusí být odbouráván tak, jak by měl, hromadit se v cévách
a poškozovat je. Nadbytek cukru také nezřídka jde ruku v ruce se zvýšenou
hladinou cholesterolu.
Kolik sacharidů tedy potřebujeme přijímat?
Doporučené množství příjmu sacharidů se odvíjí od životního stylu a pře-
devším pak od našeho celkového energetického příjmu a výdeje. Jednodu-
še řečeno záleží na tom, jak se stravujeme, zda sportujeme a či spalujeme
energii při vykonávání povolání a pokud ano, v jakém množství. Neméně
důležité pak je také rozložení příjmu sacharidů na průběh celého dne, aby
se pokud možno předešlo možným náhlým výkyvům hladiny glukózy v krvi.
Cukrovka v alarmujících číslech
Diabetes mellitus II. typu dnes postihuje více než 463 milionů dospělých
na světě. Nadále se odhaduje, že dalších 7,3 % světové dospělé popula-
ce je považováno za osoby ve stavu prediabetes (prediabetes se podle
dostupných dat objevuje u 17-29 % populace v ČR, tj. 1,5-2,6 milionu
obyvatel. Zdroj: Přednáška MUDr. Júliuse Gelžinského, Ph.D., z Interní kli-
niky FN Plzeň v rámci pravidelného webináře Společnosti všeobecného
lékařství ČLS JEP konaného 30. 11. 2023).
Mnoha případům rozvoje cukrovky je přitom možné předejít změnou ži-
votního stylu s regulací tělesné hmotnosti, ale také s podporou správného
fungování přirozené střevní mikrobioty a našeho zdraví celkově.
DIAeffect
30 kapslí
Reducose
Udržení normální hladiny cukru v krvi.*
Měřitelný účinek již po první kapsli.
Doplněk stravy.
*Obsahuje značkovou aktivní složku Reducose – vodní extrakt
z listů moruše bílé a organického chromu, které napomáhájí
k udržení normální hladiny cukru v krvi. Reduco se® je
registrovanou ochranou známkou firmy Phynova.
DIA
21