Stránka letáku ASKO – NÁBYTEK Inspirace – str. 12

Tento leták platí do 31. 12. 2022.


Leták je v kategoriích: Nábytek


Tento leták platí do 31. 12. 2022.

Přepis textu:

12     TÉMA     VÁNOČNÍ CHUTĚ SVĚTA     Po roce se s námi znovu vydejte na velkou vánoční výpravu do čtyř zemí.     Tradice a zvyky se mohou více nebo méně lišit, ale na stolech je vždycky     to nejlepší podle receptů ověřených mnoha generacemi.     Albánie     Neleží na druhém konci světa, přesto nepatří mezi     vyhledávané turistické cíle. Její nádherná příroda,     památky nebo moře ale stojí za pozornost, stejně jako     její gastronomie. Třeba v čase Vánoc, které Albánci slaví     stejně jako většina Evropy. Nejdůležitější je rodina, ta     drží pevně při sobě - i proto jsou vánoční svátky náročné     zejména z hlediska prostoru, který příbuzní zaplní     doslova do posledního centimetru. Trocha nepohod-     lí nevadí, hlavně že jsme spolu, usmívají se Albánci     natěsnaní u svátečního stolu. Menu se mění podle toho,     zda žijí na pobřeží či ve vnitrozemí. V prvním případě     mu vévodí ryby a mořské plody v různých úpravách,     v tom druhém maso, velmi často jehněčí, ideálně na     grilu. A nikdy nechybí báječně upravená zelenina. Jako     všechny jižní národy si i Albánci potrpí na sladkosti,     velmi často podobné, ne však totožné, s tureckými nebo     řeckými laskominami. Mnohé z nich bývají pro jistotu     ještě přelité sirupem či medem. A tak si tu můžete život     osladit, či spíše přesladit lokumem, baklavou či halvou.     Nejtypičtějším albánským nápojem je káva - pijí ji tu od     rána do večera po celý rok, tedy i o Vánocích. Oblíbené     a dost dobré i pro našince je albánské pivo, nejznáměj-     ší je Korča ze stejnojmenného města, kde se nachází     i nejstarší albánský pivovar. Dárky nosí, hlavně dětem,     místní Santa Claus, říká se mu tu Babagjyshi i Vitit te Ri     (Dědeček Nového roku), a to 25. prosince ráno, anebo     dokonce až na Silvestra.     Baklava     Za stálého míchání přiveďte k varu 165 g medu,     220 ml vody a 220 g cukru. Jakmile se cukr rozpustí,     nechte 5 minut vařit na středním plameni a poté nechte     vychladnout. Mezitím smíchejte 500 g mletých vlaš-     ských ořechů s lžičkou mleté skořice. Filo těsto     (1200 g - 36 listů) nakrájejte podle rozměrů formy     (asi 30 cm x 20 cm) a přikryjte vlhkou utěrkou, aby     nevyschlo. Formu vytřete rozpuštěným máslem (celkem     ho však budete potřebovat asi 200 g) a položte první     list těsta, potřete rozpuštěným máslem a opakujte,     dokud nenavrstvíte 8 listů těsta. Osmou vrstvu posy-     pejte 14 směsi mletých ořechů a skořice. Poté klad'te do     formy další 4 pláty, vždy promažte máslem a navrch     nasypte další ¼ ořechové směsi. Přidejte posledních     8 plátů těsta opět promazaných máslem a potřete jím

×

    Sdílení