Stránka letáku ASKO – NÁBYTEK Inspirace – str. 11

Tento leták platí do 31. 12. 2022.


Leták je v kategoriích: Nábytek


Tento leták platí do 31. 12. 2022.

Přepis textu:

Tradiční francouzský pokrm „z jednoho hrnce" proslavila překvapivě     Američanka Julia Child – kuchařka a moderátorka televizních pořadů     o vaření. Dáma, která se původně o kuchyni vůbec nezajímala, objevila     v Paříži, kam doprovázela manžela za prací, svou životní vášeň a později     za svůj přínos francouzské gastronomii získala Řád čestné legie. Ten vám     slíbit nemůžeme, ale nadšené ovače strávníků rozhodně ano. Doměkka     dušené hovězí, dobré červené víno (a zelenina) jsou ideální partneři pro     podzimní a zimní dlouhé obědy nebo večeře ve světle svíček. Upřímně –     není to jídlo hotové za půl hodiny. Dokonce ani za dvě. Chce svůj čas, tedy     kuchařovu trpělivost a pečlivost v určitých krocích. A dobré víno. Takové,     které budete s chutí popíjet při vaření i později u stolu.     Suroviny     ●     150 g slaniny     4 větší cibule šalotky     1 střední mrkev a petržel     12 menšího celeru     1,5 kg hovězího (plec, krk, přední)     2 lžíce mouky     2 lžíce rajčatového protlaku     700 ml suchého červeného vína     (nemusí být nutně z Burgundska)     500 ml hovězího vývaru     2 stroužky prolisovaného česneku     • snítka rozmarýnu a tymiánu     • 3 bobkové listy     6 kuliček pepře     2 lžíce másla     • 250 g malých žampionů     sůl     pepř     ●     Postup     Slaninu pokrájejte na nudličky a vložte do kastrolu (nejlépe litinového), který můžete     dát i do trouby. Na středním plameni ji nechte pustit tuk a trochu opéct. Maso     nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a osolte ho. Vyndejte slaninu, tuk ale nechte     v hrnci a opečte na něm ze všech stran maso dohněda (udělejte to nadvakrát, aby se     nezačalo dusit). Maso odkládejte ke slanině a na tuku, který zůstane v hrnci, orestujte     dozlatova cibuli a kořenovou zeleninu. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte, nechte     prohřát a rozvonět. Základ zasypejte moukou a asi minutu opékejte. Decku vína     si nalijte do skleničky, jednak abyste ochutnali, jestli je dost dobré, a taky ať vám     příprava jídla lépe utíká. Do hrnce nalijte asi třetinu vína (200 ml), nechte částečně     vyvařit a zopakujte, dokud vám víno nedojde. Do hrnce vratte slaninu a maso a lehce     promíchejte. Pokud maso není zakryté tekutinou, dolijte vývar, ale nemusíte ho vůbec     použít. Přidejte česnek, koření a bylinky, přikryjte poklicí a nechte dusit hodinu na     středním plameni. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Vložte hrnec do trouby a pečte     další hodinu a půl. Zkontrolujte, jestli už je maso měkké. Možná bude potřebovat ještě     30 minut. Je hotové, když se dá rozkrojit vidličkou. Na pánvi rozpusťte máslo, dohněda     na něm opečte žampiony a přidejte je k masu. Nakonec podle chuti dosolte a opepřete.     Jako příloha stačí jen dobrý chléb nebo bageta, výborná je i bramborová kaše.     RECEPT     11

×

    Sdílení